T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
GAZİANTEP / NİZİP - Nizip Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI

1995-1996 ögretim yılında TEKNIK LISE BILGISAYAR bölümü açilmistir.

Her yıl 9.sınıflar arasindan not ortalaması en yüksek ilk 30 ögrenci bu bölümü seçebilir.

2007-2008 Eğitim öğretim yılında Anadolu Teknik Lisesi eğitime başlamıştır

1995-1996 ögretim yılında TEKNIK LISE BILGISAYAR bölümü açilmistir.

Her yıl 9.sınıflar arasindan not ortalaması en yüksek ilk 30 ögrenci bu bölümü seçebilir.

2007-2008 Eğitim öğretim yılında Anadolu Teknik Lisesi eğitime başlamıştır

BILISIM TEKNOLOJILERI ALANI

Bilisim teknolojileri sektörü, küresel düzeyde hizla degisen pazar ve rekabet kosullari nedeni ile sürekli ve dinamik bir gelisim içindedir. Bu özellikleri nedeni ile bilisim teknolojileri sektörü, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakin ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafindan özel planlamalar yapilmaktadir. Özellikle hizla küresellesmekte olan bu sektörde rekabet büyük yogunluk kazanmakta ve sanayilesmis ülkeler bu sektörün korunmasi ve rekabet gücünün gelistirilmesi için özel politikalar uygulamaktadir. Bilisim Teknolojileri Alani Çerçeve Programinda; 1.. Veri Tabani Programciligi, 2. Web Programciligi, 3. Ag Isletmenligi dallari yer almaktadir.

Bilisim Teknolojileri alanindan mezun olan ögrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandiklari yeterlikler dogrultusunda;
1. Bilgisayar teknik servisi hizmeti veren bilgisayar firmalarinda, kamu kurum ve kuruluslarinda, 2. Ag kurulum ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluslarinda, 3. Kullanici ara yüzüne sahip uygulama ve veri tabani programlari kullanimi ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluslarinda,
4. Web tasarimi hizmeti veren veya web ortamindaçalisan etkilesimli programlar hazirlayan yazilim sirketlerinde ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluslarinda vb. yerlerde çalisabilirler.

ALANIN ALTINDA YER ALAN DALLAR

1. BILGISAYAR TEKNIK SERVISI Tanimi : Bilgisayar sistemlerinin donanim ve yazilimi kurulumu, bakim ve ariza giderme islemleri ve bilgisayar ile kontrol edilebilen sistemler kurmaya yönelik egitim ve ögretim verilen daldir. Amaci : Bilgisayar sistemlerinin donanim ve yazilimi kurulumu, ariza giderme ve kontrol sistemleri devreleri yapma yeterliklerine sahip meslek elemanlari yetistirmek amaçlanmaktadir. 2. AG ISLETMENLIGI Tanimi : Bilgisayar sistemlerinin donanim ve yazilim kurulumu, ag sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ag ortami üzerinde yasanabilecek sorunlar, çözüm yollari ve genis ag sistemleri yönetimine yönelik egitim ve ögretim verilen daldir. Amaci : Bilgisayar sistemlerinin donanim ve yazilim kurulumu, ag sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ag ortami üzerinde yasanabilecek sorunlar, çözüm yollari, genis ag sistemleri için yönlendirme ve yönlendirme yönetimi yapma yeterliklerine sahip meslek elemanlari yetistirmek amaçlanmaktadir. 3. VERI TABANI PROGRAMCILIGI Tanimi : Bilgisayar sistemlerinin donanim ve yazilim kurulumu,veri tabani ve programlama dilinin kurulumu, veri tabaninin olusturulmasi ve yönetimi, yazilim gelistirme, hata giderme, bakim ve yedek almaya yönelik egitim ve ögretim verilen daldir.
Amaci : Bilgisayar sistemlerinin donanim ve yazilim kurulumu, veri tabani ve programlama dilinin kurulumu, veri tabaninin olusturulmasi ve yönetimi, yazilim gelistirme, hata giderme, bakim yapma, yedek alma yeterliklerine sahip teknik elemanlar yetistirmek amaçlanmaktadir. 4. WEB PROGRAMCILIGI Tanimi: Bilgisayar sistemlerinin donanim ve yazilim olarak kurulumu bilgilerinin yaninda, web sayfasi tasarimina ve programlama dilleri yardimiyla etkilesimli web uygulamalari hazirlanmasina yönelik egitim ve ögretim verilen daldir.
Amaci: Bilgisayar sistemlerinin donanim ve yazilim olarak kurulumu bilgilerinin yaninda web sayfasi tasarimi ve programlama dilleri yardimiyla etkilesimli web uygulamalari hazirlama yeterliklerine sahip teknik elemanlar yetistirmek,amaçlanmaktadir

EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI

Meslek lisesinden sonra "Yükseköğretim Kurumları Sınavı"nda (YKS) başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.

Ağ işletmenleri, bilgisayar satış ve teknik destek firmaları, bankalar, sigorta şirketleri, ticari kuruluşlar, internet servis sağlayıcıları, internet yayıncılık şirketleri, radyo televizyon şirketleri, araştırma şirketleri, borsalar, ulaştırma, lojistik firmaları ve hizmet sektöründe yer alan kamu kuruluşlarında geniş iş imkânlarına sahiptir.

Web programcıları ve veritabanı programcıları, kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait iş yerleri, internet üzerinden ticaret (e – ticaret) yapan firmalarda çalışabilirler.

Bilgisayar teknik servisi, bilgisayar toplama ve satış işlemi yapan firmalarda, bünyesinde bilgisayar bulunduran iş yerlerinde, şirketlerde ve özel sektöre ait firmalarda çalışabilirler.

 

YÜKSEK ÖĞRETİM PROGRAMLARI

 

ÖĞRETİM PROGRAMLARI

SÜRE

Basım ve Yayın Teknolojileri

2

Bilgisayar Teknolojisi

2

Coğrafi Bilgi Sistemleri

2

İnternet ve Ağ Teknolojileri

2

Bilgi Güvenliği ve Teknolojisi

2

Mobil Teknolojileri

2

Sahne ve Gösteri Sanatları Teknolojisi

2

Adli Bilişim Mühendisliği

4

Bilgisayar Mühendisliği

4

Bilişim Sistemleri Mühendisliği

4

Biyomedikal Mühendisliği

4

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

4

Yazılım Mühendisliği

4

Basım Teknolojileri

4

Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri

4

Dijital Oyun Tasarımı

4

İşletme Bilgi Yönetimi

4

Yönetim Bilişim Sistemleri

4

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği

4

Sivil Hava Ulaştırma İşletmenliği

4

 

     

Şerefnur ÖĞÜT

Bilişim Tek. Öğrt.         

Metin ALPDOĞAN

Bilişim Tek. Öğrt.            

Ahmet DEMİR

Bilişim Tek. Öğrt.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 31.12.2012 - Güncelleme: 04.06.2020 15:32 - Görüntülenme: 2471
  Beğen | 7  kişi beğendi